Organizace ŽIVOT 90 přichází s pokračováním sbírky "SÁM DOMA"

Pamatujete si na Kevina z filmů Sám doma? V prvním díle ho rodina o Vánocích zapomene v prázdném domě, napřesrok se Kevin omylem ocitne ztracený v ulicích vánočního New Yorku. Také senioři a seniorky se mohou, pokud zůstanou na vše sami, cítit ztracení … ve stáří.

Víte, že naprostá většina lidí si přeje žít i ve vyšším věku v prostředí vlastního domova? Často proto, stejně jako filmový Kevin, zůstávají sami doma. Na rozdíl od něj však čelí nástrahám osamělosti každý den, nejen o Vánocích. I obyčejný pád pro ně může mít závažné následky. Přitom existuje služba NADOSAH, tísňová péče organizace ŽIVOT 90. Díky ní se mohou jejich domovy znovu stát bezpečným útočištěm, kde už se nemusí cítit ztracení. „Službu NADOSAH jsme pořídili pro maminku s tatínkem, protože maminka má zhoršený zrak a tatínkovi byla diagnostikována Alzheimerova choroba. Celý život ale žijí ve svém domečku, ze kterého nechtěli odejít a nastěhovat se k nám. Tísňová služba NADOSAH je pro nás úžasným řešením, které našim rodičům zajišťuje pocit bezpečí a nám dodává klid, že v případě náhlých problémů jsou rodiče pod kontrolou dispečinku po pouhém stisknutí tlačítka, které mají oba jako náramek na ruce.“ uvádí dcera klientů tísňové péče NADOSAH. „Pracovníci dispečinku jsou se mnou i s rodiči také v pravidelném kontaktu a společně konzultujeme měnící se zdravotní stav našich rodičů i situace, které nastaly.“, doplňuje dcera klientů.

„I v České republice si většina lidí ve vyšším věku přeje žít v prostředí vlastního domova. Tísňová péče ŽIVOTa 90 je unikátní svým komplexním přístupem ke klientům. Pomáhá zejména těm, kteří se i přes určité zdravotní komplikace rozhodli zůstat doma, aby si zachovali autonomii v každodenním životě. Náklady na pořízení jedné sady nového zařízení včetně servisu činí zhruba 16 000 Kč. Jedná se o systém, který se běžně používá v několika zemích EU,” uvádí Silvie Riegerová, provozní ředitelka ŽIVOTa 90. “V loňském roce vánoční sbírka Sám doma a v bezpečí zajistila téměř 1 milion korun, což je nádherná částka, která doslova pomohla zachránit životy několika našim klientkám a klientům.” dodává Silvie Riegrová.

Službu NADOSAH využívají často osamělí a křehcí starší lidé ve věku nad 85 let. Pomozme jim znovu najít pocit jistoty a darujme jim už letos k Vánocům možnost žít doma v bezpečí. Na webu darujme.cz běží až do konce roku vánoční sbírka, jejíž celý výtěžek poputuje právě na podporu tísňové péče NADOSAH a na nákup zařízení těm, kteří to nejvíce potřebují.

Bližší informace k vánoční sbírce naleznete na: https://www.seniorum.cz/samdoma