Komunitní centrum

Srpen 2023

Mezigenerační setkávání

MEZIGENERAČNÍ SVAČINA

15:00–16:30 | Zahrada

Piknik pro všechny queer lidi v ČR, ale i ostatní, kteří si chtějí dát něco dobrého na zub a poznat nové lidi nehledě na jejich věk.

Od úterý do pátku se na tebe těšíme na zahradě Komunitního centra ŽIVOT 90. Budeme se bavit, budeme se smát a budeme samozřejmě jíst. Přines pro ostatní něco na zub v množství, které bys sám*a snědl*a (ať toho nemáme zase až příliš). Může to být cokoli, co zvládneš připravit – od čokoládové tyčinky po grilované kuře. Čím pestřejší bude nabídka, tím spíš si společně užijeme den. Na místě bude k dispozici voda, čaj a káva.

Přednášky a besedy

JAK MLUVIT S DĚTMI O TĚLE, SEXU A INTIMITĚ

15:00–18:30 | Učebna č.2

Workshop (nejen) pro rodiče je příležitostí vyzkoušet si nanečisto, jak mohou probíhat konverzace o citlivých tématech s dětmi a dospívajícími. Dozvíte se, kdy je vhodné o sexu začít mluvit a jak na téma zavést řeč tak, aby děti konverzaci na toto téma neodmítaly. Společně zjistíme, jak v ratolestech už od dětství posilovat tělesnou autonomii, jak jim vysvětlit, že děti nenosí čáp, jak s dětmi mluvit o genderové a sexuální identitě, masturbaci, vztazích, pornu a intimitě. Workshop probíhá interaktivní formou a snažíme se na něm vytvořit bezpečné prostředí, abyste se mohli během akce na cokoliv zeptat a otevřeně diskutovat své názory či zkušenosti. Workshop je sestaven z různých forem aktivit od rozehřívacích diskuzí přes výkladové části s našimi tipy a doporučeními až po praktická cvičení. Součástí workshopu je i nácvik konverzací, takže budete mít příležitost si vše vyzkoušet, než otevřete téma doma.

Maximální kapacita workshopu je 30 osob. Registrujte se prostřednictvím tohoto formuláře.

Vstupné – 150 Kč

Pořadatel – Konsent
Konsent se od roku 2016 věnuje prevenci sexuálního násilí a obtěžování. Do veřejného prostoru vstupuje s osvětovými kampaněmi a zábavnou formou boří mýty, jež jsou s tématem spojeny. Vytvořil workshopy pro základní a střední školy věnující se sexuální výchově – Když to chce. Vstoupili také na pole nočního života s kampaní Respekt je sexy, do akademického prostředí s projektem Respekt až na půdu a pomáhá kultivovat pracovní prostředí ve firmách s projektem Respekt je profi.

Společenské akce

SETKÁNÍ TEENSPACE

17:00–18:30 | Divadlo U Valšů

Přijďte na speciální pridové setkání Teenspace, poznejte spřízněné duše a užijte si zábavné aktivity. Je to také skvělá příležitost, jak se seznámit s Teenspace setkáními, která se pořádají od roku 2022 pod taktovkou organizace Queer & Trans Youth CZ a poradny Sbarvouven. Setkání jsou orientována na mládež, vedou je kvalifikované terapeutky a odehrávají se v LGBTQ+ komunitním centru v Praze. Nyní Teenspace nabízí dvakrát měsíčně nejrůznější tematická setkání a jednou měsíčně podpůrnou skupinu. Pokud mladí lidé projeví zájem, mohou se na výběru témat a vedení aktivit podílet. Samozřejmě je důležité, aby zbyl čas také na zábavu! Tak se k nám připojte během pridového týdne a poznejte facilitátory Teenspace.

Pořadatel – Queer & Trans Youth CZ
„Naším posláním je vytvářet inkluzivní, bezpečnou komunitu queer mládeže, zvyšovat povědomí o právech LGBTQI+ mládeže, společně nacházet sílu, bavit se a vyprávět světu naše příběhy. Každý měsíc pořádáme 12+ setkání naživo i online pro LGBTQI+ dospívající (13-21 let) v Praze i mimo ni.”

Přednášky a besedy

HATESPEECH A MOŽNOSTI JEHO ŘEŠENÍ

17:00–18:30 | Dřevák

Otevřete sociální sítě a tam se vyvalí kupa hejtů, posměšků, urážek, výhrůžek. Nelíbí se vám to a nechcete to nechat plavat. Jenže co s tím? Má smysl příspěvky nahlašovat a přispěvatele blokovat? Nebo to oznámit na policii? A jak zajistit důkazní materiál? Má to vůbec smysl? Jaká je šance, že policie útočníky najde a že budou potrestáni? Nebude to pro mě riskantní, když někoho nahlásím na policii? Když se setkáme s hatespeechem, který se nás dotýká, napadne nás spousta otázek, na které si sami těžko budeme hledat odpovědi. Pracovníci*ice z Poradny Justýna však mají na tomto poli spoustu zkušeností a odpovědi nabídnout mohou. Pojďme si je poslechnout a podebatovat s nimi, ať jsme pro příště připraveni.

Pořádá – In IUSTITIA
In IUSTITIA je nezisková organizace, která se zabývá tématem předsudečného násilí. Poskytuje sociální a právní služby obětem předsudečného násilí, provádí monitoring a výzkumy na témata spjatá s tímto fenoménem, realizuje školení pro policii, odbornou i laickou veřejnost a usiluje o legislativní změnu s cílem narovnat práva obětí předsudečného násilí, zejména s ohledem na oběti napadené pro jejich vztahovou orientaci, genderovou identitu, zdravotní stav nebo postižení.

Společenské akce

PAN MUNDSTOCK

19:00–20:30 | Divadlo U Valšů

Od narození jednoho z nejvýznamnějších autorů české literární scény Ladislava Fukse již uplynulo sto let. Letos je to také šedesát let od vydání jeho prvotiny Pan Theodor Mundstock. Obě výročí připomene představení na pomezí scénického čtení a divadla, které předkládá příběh jedince, jehož psychika se rozpadá vlivem krutých dějinných zvratů. Tvůrci zároveň jemně akcentují v próze skrytý queer motiv. V titulní úloze Theodora Mundstocka se představí herec Divadla Bez Hranic Radek Fejt, na flétnu hraje Tomáš Johancsík.

Hosté
Radek Fejt je především divadelní herec. Jeho stálou scénou je Divadlo Bez Hranic, kde ztvárnil už pěknou řádků výrazných rolí. Zároveň spolupracuje s Divadlem pohádek. Na festivalu Prague Pride jsme se s ním setkali již několikrát (Dej mi své jméno, Římské jaro paní Stoneové).

Pořádá – Odnaproti
Odnaproti se snaží mapovat českou (i překladovou) LGBT+ literaturu, propagovat tento umělecko-společenský fenomén a dávat prostor LGBT+ autorům*kám, kteří*ré nemají možnost, nebo jen minimální, vydávat či publikovat svoji literární tvorbu.

Mezigenerační setkávání

MEZIGENERAČNÍ SVAČINA

15:00–16:30 | Zahrada

Piknik pro všechny queer lidi v ČR, ale i ostatní, kteří si chtějí dát něco dobrého na zub a poznat nové lidi nehledě na jejich věk.

Od úterý do pátku se na tebe těšíme na zahradě Komunitního centra ŽIVOT 90. Budeme se bavit, budeme se smát a budeme samozřejmě jíst. Přines pro ostatní něco na zub v množství, které bys sám*a snědl*a (ať toho nemáme zase až příliš). Může to být cokoli, co zvládneš připravit – od čokoládové tyčinky po grilované kuře. Čím pestřejší bude nabídka, tím spíš si společně užijeme den. Na místě bude k dispozici voda, čaj a káva. Středeční svačina bude ve spolupráci s Prague Bears.

Přednášky a besedy

TRADICE PÉČE O SEBE A KOLEKTIV

15:00–16:30 | Dřevák

Jednou z tradic LGBTQI+ komunity je bohužel nedostatečná péče o duševní zdraví. Zaveďme proto nové tradice sebepéče i vzájemné kolektivní péče. Přinese nám to pevnější zdraví a více štěstí. Co je potřeba, aby toho bylo dosaže, se dozvíte na specializovaném workshopu, který vás podpoří. Ukáže, jak si vytvořit návyky péče o sebe sama, naslouchat svému tělu a mysli a přemýšlet o tom, jak můžeme být silnou komunitou, jejíž členové se o sebe zajímají a dokáží se podpořit.

Pořádá – Queer & Trans Youth CZ
„Naším posláním je vytvářet inkluzivní, bezpečnou komunitu queer mládeže, zvyšovat povědomí o právech LGBTQI+ mládeže, společně nacházet sílu, bavit se a vyprávět světu naše příběhy. Každý měsíc pořádáme 12+ setkání naživo i online pro LGBTQI+ dospívající (13-21 let) v Praze i mimo ni.”

Společenské akce

LITERÁRNÍ VEČER NEJEN PRO LESBY

17:00–18:30 | Dvorek

Poznejte literaturu, kterou vám knihkupci jen tak nenabídnou. Lesbotoč přináší druhý ročník Literárního večera, na kterém budou číst ze své tvorby tři současné české autorky. Každé čtení zakončí diskuse. Daria Zeroton Bártlová představí své básně ze sbírek Na délku paže (2014) a Prometeus na dovolené (2017). Michaela Suchardová úryvkem připomene svou knihu Úlet (2022) a Daria Gordová vám dovolí nahlédnout do svých básní, které připravuje k vydání.

Moderátorky – Klára a Marta

Hostky
Daria Gordová – básnířka
Daria Zeroton Bártlová – básnířka
Michaela Suchardová – prozaička

Pořadatel – Lesbotoč
Lesbotoč je skupina pěti žen z různých částí republiky. Jejím cílem je vytvářet možnosti vzájemného seznámení se v reálném světě, což umožňují různorodé akce, které organizuje.

Přednášky a besedy

PANELOVÁ DISKUZE: QUEER LIDÉ A TRADICE

19:00–20:30 | Dřevák

Někteří lidé si myslí, že mají patent na tradice, jenže LGBTQ+ komunita se k nim může a umí vyjádřit taky. Přijďte na panelovou diskuzi s různorodými členy*kami queer komunity, kteří se podělí o to, jak vnímají tradice oni*y. Podělí se o své zkušenosti s vnímáním tradičních hodnot a jejich vztahu ke queer kultuře. Podívejte se se spolkem Charlie na tradice z jiného úhlu pohledu, než jaký se nám běžně prezentuje.

Pořádá – Charlie, z. s.
Charlie je studentským spolkem s cílem vytváření komunitního prostoru pro LGBTQIA+ prostřednictvím pořádání veřejných akcí rozmanitého typu nejen na akademické půdě. Přijďte na některou z nich a poznejte je blíže.

Společenské akce

POSLECHOVÝ VEČER

19:00–21:00 | Divadlo U Valšů

Zažijte jedinečný večer s akustickou hudbou! V divokém programu festivalu Prague Pride přijde vhod načerpat energii a rozšířit si kulturní obzory. Vybrali jsme pro vás mladé queer talenty, které stojí za to slyšet. Poslechový večer vznikl na popud našeho návštěvnictva, kterému podobný program chyběl – pojďte s námi založit novou tradici. Pro první ročník jsme se rozhodli vám nabídnout pražskou dvojici Joska & Kiki a slovenský objev posledních let ERØ.

ERØ (SK)
Erik Žigmund alias ERØ je zpěvák, kytarista a textař. Ve své tvorbě propojuje soul, jazz, folk, akustický pop nebo r’n’b. Vyhrál první místo v soutěži Demovnica Rádia_FM, nebo Cenu za muzikální výkon v soutěži Nové tváře slovenského jazzu. Za poslední dva roky vydal dvě desky – debut Útopia a stejně silné album Child. Jeho hudba je osobní výpovědí, vyjadřuje se ke vztahové problematice, a to jak v angličtině, tak ve své rodné slovenštině.

Joska & Kiki (CZ)
Hudební uskupení Joska & Kiki se na pražské hudební scéně pohybuje již od roku 2013. Na Poslechovém večeru Prague Pride vystoupí v sestavě tří členek*ů (Josefína Knollová kytara, Kristýna Vladyková zpěv, Mikuláš Bébr basová kytara a syntezátor). Zahraje vlastní tvorbu, kterou je kytarový pop s prvky elektroniky. Autorská hudba je osobní výpovědí dvou holek, které mají hodně emocí a učí se s nimi pracovat. Všechna témata, včetně těch vážných se následně snaží podávat s humorem a lehkostí, která je jim vlastní.

Vstupné – 100 Kč

KOUPIT VSTUPENKU

 

Moderují – hudební dramaturgové festivalu Prague Pride Jana Patočková a Šimon Holý

Pořádá – Prague Pride
Jsme nevládní nezisková organizace, pro kterou je na prvním místě člověk a jeho lidská důstojnost. Respekt a rozmanitost jsou naše základní hodnoty. Věříme v demokracii a právní stát založený na úctě k lidským právům. Naším posláním je utvářet respektující a bezpečné prostředí, ve kterém mohu být LGBT+ lidé sami sebou.

Přednášky a besedy

STÁŘÍ A STÁRNUTÍ

19:00–20:30 | Dvorek

Existuje něco jako tradiční stárnutí? Společně se zamyslíme nad životní etapou, která nás všechny čeká, a položíme si otázku, zda (a jak) se na ni můžeme dokonce těšit. Akcí provází Jaroslav Lorman a Michaela Jirsová.

Moderují
Jaroslav Lorman – ředitel organizace Život 90, která se přes 30 let věnuje stáří a stárnutí v ČR

Michaela Jirsová – pracuje taktéž v organizaci ŽIVOT 90, kde se specializuje na LGBTI+ stáří a stárnutí

Mezigenerační setkávání

MEZIGENERAČNÍ SVAČINA

15:00–16:30 | Zahrada

Piknik pro všechny queer lidi v ČR, ale i ostatní, kteří si chtějí dát něco dobrého na zub a poznat nové lidi nehledě na jejich věk.

Od úterý do pátku se na tebe těšíme na zahradě Komunitního centra ŽIVOT 90. Budeme se bavit, budeme se smát a budeme samozřejmě jíst. Přines pro ostatní něco na zub v množství, které bys sám*a snědl*a (ať toho nemáme zase až příliš). Může to být cokoli, co zvládneš připravit – od čokoládové tyčinky po grilované kuře. Čím pestřejší bude nabídka, tím spíš si společně užijeme den. Na místě bude k dispozici voda, čaj a káva.

Společenské akce

HALOKLINA

15:00–16:30 | Dvorek

Poslechněte si ukázky z nové knihy Jakuba Strouhala, autora oceňovaného queer podcastu KYDY a básnické sbírky Podzimov, která vyšla v roce 2017. Nyní přichází s novým počinem, knihou Haloklina. Ta je rozdělena do tří částí: Neposeb, Omega a Haloklina. V nich se postupně zabývá tématy, jako jsou pobyt v psychiatrické nemocnici, život v queer komunitě, generace singles, život s tělesným postižením, blížící se třicítka, ztráta iluzí nebo feminismus.

Moderuje
Jakub Strouhal
 (on/jeho) žije od roku 1992 v rodném Brně, kde později vystudoval právnickou fakultu. Je autorem oceňovaného queer podcastu KYDY, díky němuž se začal hlouběji věnovat tématu disability justice a seznámil se s kolektivem Sdruženy. Miluje vůni pačuli. V jednopokojovém bytě nad náměstím Svobody skládá hudbu, píše filmové recenze a stará se o jednu monsteru.

Pořádá – Jakub Strouhal

Přednášky a besedy

WORKSHOP: QUEER INKLUZIVNÍ SEXUÁLNÍ VÝCHOVA

15:00–16:30 | Divadlo U Valšů

Jak vyučovat sexuální výchovu tak, aby zahrnovala i LGBTQ+ tematiku? Která témata vnímáte jako klíčová? Jaké jsou nejčastější situace, se kterými se potkáváte ve školách nebo při práci s dospívajícími? Jaké máte zkušenosti se sexuální výchovou vy? Přijďte s námi debatovat a rozvíjet tak českou queer inkluzivní sexuální výchovu. Jako odrazový můstek nám poslouží online příručky zpracované v rámci mezinárodního projektu GaminGEE a workshop zároveň poslouží jako sběr témat pro RPG vzdělávací hru, která se připravuje.

Moderují – Agáta Hrdličková (QG), Marcela Macháčková (QG), Michal Pitoňák (QG)

Pořádá – Queer Geography
Queer Geography, z. s. (QG) je komunitní organizace, která se specializuje na zpřístupňování mezioborových poznatků a porozumění dotýkajících se oblasti lidské sexuality a genderové identity. QG se zaměřuje a zasazuje o podporu a přijetí sexuální a genderové rozmanitosti v širší společnosti, a to prostřednictvím výzkumu, vzdělávání, projektů, organizací různých událostí a spolupráce s dalšími organizacemi.

Společenské akce

PROMÍTÁNÍ FILMU A PANELOVÁ DISKUZE: QUEER/FEMINISTICKÝ AKTIVISMUS V ČÍNĚ. TRADICE A REFORMA

17:00–18:30 | Divadlo U Valšů

Jak je queer aktivismus zobrazován v pevninské Číně? Jak je to s feministickou revolucí? Koncem 90. let, na začátku tisíciletí, skupina společenských aktivistů*ek, sociálně angažovaných umělců*kyň a akademiků*ček vybudovala queer/feministické komunity, aby posílila postavení žen a sexuálních menšin. Snažili*y se přehodnotit genderovou hierarchii, nově definovat identitu žen a přetvořit diskurz genderu a sexuality. Po desetiletích hrají tyto krásné vzpomínky a cenné zkušenosti významnou roli v queer a feministické historii Číny a symbolizují naději na svobodu, která dláždí cestu dalším generacím.

Film je ozvučen mandarínštinou a doplněn anglickými titulky.
Následuje diskuze s paní Pei, čínskou aktivistkou a studentkou žijící v Německu. Diskuze proběhne v angličtině.

Moderuje – Paní Pei, čínská aktivistka a studentka z Německa

Pořádá – Pan-Europe Rainbow China
„Naše organizace sdružuje čínské LGBTI+ menšiny v EU, vznikla loni na podzim v Haagu v Holandsku. Členy*kami naší organizace je převážně mladé čínské studentstvo v Evropě. Posláním organizace je boj za práva a svobodu čínských sexuálních menšin, poskytování platformy pro jejich sdružování a seberealizaci, podpora různorodosti a tolerance společnosti.“

Přednášky a besedy

POHÁDKA O IDEÁLNÍ OBĚTI – TRADIČNÍ MÝTY O OBĚTECH HOMOFOBNÍHO A TRANSFOBNÍHO NÁSILÍ

17:00–18:30 | Dřevák

Byla jednou jedna Oběť, která se jmenovala Ideální. Ta Oběť byla hodná, laskavá, počestná a vyhýbala se všem konfliktům. Přesto na ni někdo zaútočil. Oběť se bránila, protože jinak by si o ní řekli, že se jí to asi líbí. Ale zase se nebránila moc, protože to se na Ideální Oběť nesluší. Hned po útoku šla na policii a cestou si stačila zajistit všechny svědky a důkazy. Byla smutná a zkroušená, ale nekřičela a neplakala, aby nikoho neobtěžovala svými emocemi. Svému pachateli ihned odpustila, protože tak to laskavá Ideální Oběť dělá. Padli si kolem krku a pokud nezemřeli, šťastně žijí dodnes.
Hloupá pohádka, že ano? Možná proto, že Ideální Oběť neexistuje. Existujeme my, lidé z masa a kostí, s vlastní duší, emocemi, potřebami. My, kterých se homofobní a transfobní násilí dotýká. Přesto po nás někteří lidé chtějí, abychom se chovali jako v pohádce.

Pojďme se tedy podívat nejen na ty žité pohádkové mýty, ale především na naše potřeby a na to, jak si je můžeme naplnit, aby náš život místo pohádky nebyl hororem.

Pořádá – In IUSTITIA
In IUSTITIA je nezisková organizace, která se zabývá tématem předsudečného násilí. Poskytuje sociální a právní služby obětem předsudečného násilí, provádí monitoring a výzkumy na témata spjatá s tímto fenoménem, realizuje školení pro policii, odbornou i laickou veřejnost a usiluje o legislativní změnu s cílem narovnat práva obětí předsudečného násilí, zejména s ohledem na oběti napadené pro jejich vztahovou orientaci, genderovou identitu, zdravotní stav nebo postižení.

Společenské akce

ČTENÍ Z KNIHY ZA HRANICE GENDEROVÉ BINARITY & PROMÍTÁNÍ FILMU LIDI S DISKUZÍ

19:00–21:30 | Divadlo U Valšů

Za hranice genderové binarity
Za hranice genderové binarity je překlad anglické knihy od autorstva Alok Vaid-Menon, o jejíž existenci v českých knihkupectvích se postaral kolektiv Plusko+. Tato malá knížka s velkými myšlenkami je srozumitelnou průvodkyní trans* a nebinárními zkušenostmi a vysvětlením genderové binarity, spolu s podmětem ke kolektivnímu posunutí se za její hranice.

LIDI
Stylizovaná mozaika společenských kontextů, v nichž se režiser*ka Kateř Tureček pohybuje jakožto nebinární osoba. Střídání profesionálního natáčení, záznamů z mobilu a 3D animace vytváří napětí a souběžnost mezi tradicí, historií, trans aktivismem a intimním životem. Jímavé momenty s rodiči a partnerkou, slovácká Jízda králů, hledání kmene skrze pravěkou paralelu či alternativní svět, v němž se prezidentka republiky rozlítí nad nedostatečnou právní ochranou trans* lidí. Upřímný vhled do života trans* lidí v Česku.

Pořádá – Kateř Tureček a Plusko +
Kateř Tureček (*1993 Kyjov) je nebinární osoba působící na poli filmové režie, taktéž se věnuje pedagogice a angažuje se v queer aktivismu.

Kolektiv Plusko+ je brněnsko-pražské queer seskupení, které se snaží vytvářet bezpečný prostor pro všechny členy queer komunity, pro všechny co se hledají, co nezapadají a pro všechny, co jsou samx Pluskem+.

Přednášky a besedy

ČESKÝ PRÁVNÍ ŘÁD A QUEER IDENTITY

19:00–20:30 | Dřevák

Jak se změnilo postavení české queer komunity v posledních dvaceti letech? Potřebujeme manželství pro všechny? Jak je to vlastně s našimi právy? Přijďte na besedu se zkušeným právníkem na téma problematiky našeho postavení v rámci právního řádu hned ze tří hledisek – nejen právního, ale také sociologického a politického. Jedním z témat také bude, co o české společnosti vypovídá právní postavení trans* a intersex osob. Akci pořádá spolek Charlie a skupina Zeptejte se Studenta, sdružení studentů Právnické fakulty Univerzity Karlovy, které nabízí pomoc klientům z široké veřejnosti.

Jak se změnilo postavení české queer komunity v posledních dvaceti letech? Potřebujeme manželství pro všechny? Jak je to vlastně s našimi právy? Přijďte na besedu se zkušeným právníkem na téma problematiky našeho postavení v rámci právního řádu hned ze tří hledisek – nejen právního, ale také sociologického a politického. Jedním z témat také bude, co o české společnosti vypovídá právní postavení trans* a intersex osob. Akci pořádá spolek Charlie a skupina Zeptejte se Studenta, sdružení studentů Právnické fakulty Univerzity Karlovy, které nabízí pomoc klientům z široké veřejnosti.

Vstupné – dobrovolné

Přístupnost akce – vhodná i pro náctileté

Vibe check – akce vyžaduje interakci s publikem nebo ostatními přítomnými, možnost sezení, vnitřní prostor

Moderují – Michal Mikeska, viceprezident spolku Charlie, a Barbora Lišková, spoluzakladatelka projektu Zeptejte se Studenta

Host
Petr Agha je vědecký pracovník Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky a odborný asistent Katedry politologie a sociologie Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Zabývá se otázkami střetu mezi právem a politikou. Stojí v čele CeLAPA (Centre for Law and Public Affairs). Působil na University of Helsinki, Central European University a University of Copenhagen. Je držitelem doktorátu z práva a kriminologie na University of Antwerp. Dále získal tituly v oborech právo, filozofie a politické vědy na Queens University Belfast, Glasgow University a Masarykově univerzitě v Brně. Je editorem knih Human Rights between Law and Politics (Hart Publishing), Law, Politics and the Gender Binary (Routledge) a Velvet Capitalism (Routledge).

Pořadatelé – Charlie, z. s. a Zeptejte se Studenta

Charlie je studentským spolkem s cílem vytvářet komunitní prostor pro LGBTQIA+ prostřednictvím pořádání veřejných akcí rozmanitého typu nejen na akademické půdě.

Zeptejte se Studenta je skupina studentů z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kteří nabízejí dostupnou pomoc klientům z široké veřejnosti. Mimo univerzitu se snaží dobrovolně pomáhat, a uplatnit tak vědomosti, které nabyli již při studiu i při aplikaci platného práva v advokátních kancelářích.

Mezigenerační setkávání

MEZIGENERAČNÍ SVAČINA

15:00–16:30 | Zahrada

Piknik pro všechny queer lidi v ČR, ale i ostatní, kteří si chtějí dát něco dobrého na zub a poznat nové lidi nehledě na jejich věk.

Od úterý do pátku se na tebe těšíme na zahradě Komunitního centra ŽIVOT 90. Budeme se bavit, budeme se smát a budeme samozřejmě jíst. Přines pro ostatní něco na zub v množství, které bys sám*a snědl*a (ať toho nemáme zase až příliš). Může to být cokoli, co zvládneš připravit – od čokoládové tyčinky po grilované kuře. Čím pestřejší bude nabídka, tím spíš si společně užijeme den. Na místě bude k dispozici voda, čaj a káva.

Přednášky a besedy

PROČ POTŘEBUJEME LGBTQ+ PSYCHOLOGII?

15:00–16:30 | Divadlo U Valšů

Skupina pěti studujících z katedry psychologie na FF UK se společně s předsedou Queer Geography a výzkumníkem NUDZ Michalem Pitoňákem před několika lety zasadila o založení prvního předmětu zaměřeného na LGBTQ+ psychologii na Univerzitě Karlově. V této době se u nás rovněž začala ve veřejné diskuzi tematizovat problematika tzv. menšinového stresu a místní výzkum v oblasti LGBTQ+ psychologie začal nabírat obrátky. Situace LGBTQ+ lidí je kvůli stigmatizaci a nejrůznějším formám diskriminace specifická a vyžaduje zvláštní pozornost, kterou „tradiční” obsah psychologických učebnic nenaplňuje. V rámci akce se budete moci nejen dozvědět více o aktuálních poznatcích a výsledcích výzkumů z Česka, ale také diskutovat a vznášet dotazy či podněty.

Moderuje – Michal Pitoňák, výzkumný pracovník NÚDZ, předseda QG

Hosté*Hostky
Markéta Matějová – psycholožka, studentka psychologie, členka QG
Václav Jehlička – student psychologie, člen QG
Eliška Suchánková – studentka psychologie
Eliška Smolková – psycholožka, studentka psychologie
Anna Kubešová – psycholožka, studentka psychologie

Pořádá – Queer Geography
Queer Geography, z. s. (QG) je komunitní organizace, která se specializuje na zpřístupňování mezioborových poznatků a porozumění dotýkajících se oblasti lidské sexuality a genderové identity. QG se zasazuje o podporu a přijetí sexuální a genderové rozmanitosti v širší společnosti, a to prostřednictvím výzkumu, vzdělávání, projektů, organizací různých událostí a spolupráce s dalšími organizacemi.

Přednášky a besedy

NUTRIČNÍ PORADENSTVÍ PRO DĚTI

15:00–16:00 | Dřevák

Prvních tisíc dní života dětí je velmi podstatných pro jejich další vývoj. Optimální výživou je mateřské mléko. V případech, kdy kojení není možné, přichází na řadu kojenecká mléka. Ta se rozdělují podle věku a podle účelu. Okolo šestého měsíce dítě začíná s pevnou stravou a poznává nové textury i chutě. To vše je dlouhá a vzrušující cesta, se kterou vám můžeme poradit. Přednášku připravil nutriční specialista Pavel Ježek, představí zde sortiment společnosti Health Academy a poradí s výživou malých dětí – i těch, která mají ve stravování různá omezení.

Moderuje – RNDr. Pavel Ježek, Ph.D. Člen Společnosti pro výživu, jako nutriční specialista má za sebou 25 let zkušeností s poradenstvím v oblasti výživy malých dětí

Pořádá – Health Academy, s. r. o.
Health Academy, s. r. o., je česká rodinná společnost, která je exkluzivním dodavatelem značek KendamilGood GoûtSalvestElla’s Kitchen a Muumi Baby. Od roku 2017 dováží na český trh nejen prémiovou dětskou výživu. Nabízí jen to, čemu sami věří. Mezi jejich produkty patří i mléko Kendamil, které získalo již dvakrát ocenění Produkt roku. Kendamil se zaměřuje na prémiovou kojeneckou výživu, která se vyrábí ve Velké Británii z plnotučného mléka. Více informací naleznete na stránkách www.kendamil.cz

Přednášky a besedy

TRANS* IDENTITA JAKO TRADICE

17:00–18:30 | Divadlo U Valšů

„Je to jen trend nové doby! Dříve to nebylo!” volají mnozí. Jenže tak tomu není. Být trans* (a ještě víc – být nebinární) není nic nového. Naopak, kořeny trans* identit sahají k počátkům lidských civilizací. Vydejte se s námi na skutečnou a dobrodružnou cestu časem i prostorem a přesvědčte se sami, jak se na gender dříve nahlíželo. Podíváme se, kdo jsou to Mahu, a prozkoumáme, zda být Mahu je výjimkou vyloučené lokality, nebo jen místní podobou osob známých celému světu. Těšit se můžete na promítání, přednášku a společnou diskuzi.

Moderují
Matty Oaks – (oni/jim) spoluzakládající člen spolku Spektrum na VŠCHT, se v Trans*parentu věnuje především vzdělávání a office managementu
Haru Špindler – (oni/jim nebo neutrální oslovení) pracuje s dospívajícími v QTY a aktivně se podílí na chodu mediálního a vzdělávacího týmu v Trans*parentu

Pořádá – Trans*parent
Organizace Trans*parent usiluje o prosazování práv transgender, nebinárních a intersex osob a též pozitivních společenských změn v jejich prospěch. Spolek byl založen v Praze na jaře 2015 z potřeby vzájemného sdílení informací a zkušeností a v souvislosti se změnou politiky v oblasti rovnosti transgender osob. Trans*parent se snaží prosazovat pochopení a přijetí trans*, nebinárních a intersex osob jak na společenské, tak na legislativní úrovni.

Společenské akce

PODPŮRNÁ SKUPINA PRO LIDI VĚNUJÍCÍ SE AKTIVISMU

17:00–18:30 | Dřevák

Vyměníme si své zkušenosti a vyventilujeme emoce, které jsou s činností aktivistů*tek spojené. Promluvíme si o tom, jak reagovat nebo nereagovat na lidi, kteří si myslí, že mají právo nám mluvit do života. Kteří tvrdí, že je obtěžujeme, nebo nám předhazují, že kvůli nám je na tom svět hůře, než kdy byl. Protože chceme vytvořit bezpečné prostředí, kde dostane každý svůj prostor, je počet osob omezen na maximálně 16. Podpůrnou skupinu budou facilitovat Jana Soukupová a Karel Pavlica z poradny sbarvouven.cz.

Pořádá – Prague Pride
“Jsme nevládní nezisková organizace, pro kterou je na prvním místě člověk a jeho lidská důstojnost. Respekt a rozmanitost jsou naše základní hodnoty. Věříme v demokracii a právní stát založený na úctě k lidským právům. Naším posláním je utvářet respektující a bezpečné prostředí, ve kterém mohu být LGBT+ lidé sami sebou.”

Přednášky a besedy

PREZENTACE A DISKUZE: JAK ŽIJÍ LGBT+ LIDÉ POD VLIVEM ČÍNSKÉ TRADICE

19:00–20:30 | Divadlo U Valšů

Často mluvíme o právech LGBTQ+ lidí na východ od nás, ale do Číny dohlédneme jen málokdy. Přijďte si vyslechnout diskuzi se zajímavými hosty, kteří pro LGBTQ+ komunitu v Číně udělali mnoho. Zazní nejen pohled právníka Yiqiang Liu, ale také zkušenosti Qiu Bai, aktivistky, která se soudila s čínskými úřady, aby byly opraveny nesprávné informace o homosexualitě v učebnicích. Promluví i Yan Zi, zakladatel čínské organizace za práva LGBTQ+ lidí, která usiluje o manželství pro všechny, a svým příběhem doplní diskuzi také studentka Pei žijící v Evropě, která se věnuje aktivitám podporujícím rovnorodost a toleranci ve společnosti. Diskuze bude vedena v angličtině, čínštině i češtině s tlumočením.

Moderuje – Wenjun Jin

Hosté*ky
Yiqiang Liu – právník
Qiu Bai – čínská LGBT+ aktivistka
Yan Zi – zakladatel čínské organizace za LGBT+ práva
Pei – čínská studentka žijící v Německu

Pořádá – Pan-Europe Rainbow China
„Naše organizace sdružuje čínské LGBTI+ menšiny v EU, vznikla loni na podzim v Haagu v Holandsku. Členy jsou převážně mladí čínští studenti v Evropě. Posláním organizace je boj za práva a svobodu čínských sexuálních menšin, poskytování platformy pro jejich sdružování a seberealizaci, podpora různorodosti a tolerance společnosti.”

Mezigenerační setkávání

TECHNICKÉ OKÉNKO

12:15–16:00 | Komunitní centrum - 1.patro

!!!POZOR ZMĚNA - PŘELOŽENO ZE DNE 23.8.23 !!!

Potřebujete něco vysvětlit, zopakovat látku nebo se třeba naučit zacházet s novým zařízením? Rádi vám poradíme.

V Komunitním centru pro vás máme otevřenou poradnu určenou k řešení dotazů z oblasti počítačů, telefonů či internetu. Vede Tereza Urbanová.

Poradna je zdarma.

Nutné objednání na  222 333 574. S minimálním počtem se okénko zruší.

Vycházky a výlety

NOVÝ SVĚT

18:00–19:30 | Praha

Křivolaké uličky a malebná zákoutí Nového Světa se soumrakem získávají ještě podmanivější kouzlo.

Bývalé hradčanské předměstí původně obývala hlavně chudina, ale ani  to nebránilo místním zkrášlit svá obydlí pomocí zajímavých domovních znamení. Díky své atmosféře se čtvrť stala i vyhledávanou lokalitou pro umělce. Pojďme se tedy inspirovat i my!

Po přihlášení na  222 33 574 nebo v kanceláři 1. patra, vám sdělíme místo srazu.

Kapacita omezena, doporučujeme přihlášení.

 

Mezigenerační setkávání

KLUB KONTAKT

13:30–15:00 | Růžovka

Společné setkávání osamělých seniorů, přátelské popovídání, probírání témat z oblasti mezilidských vztahů, diskuse o oblíbených knihách, divadelních představeních, filmech, historii a životním stylu, na to všechno se můžete těšit v Klubu Kontakt. Vede Julie Městková. 

1. patro, učebna Růžovka.

Vstup zdarma.

Mezigenerační setkávání

TECHNICKÉ OKÉNKO PŘELOŽENO NA 16.8. 12:15 hod

Tvůrčí kurzy

LETNÍ ARTE - WORKSHOP ORIGINÁLNÍ TAŠKA

13:00–15:00 | Dvojka

Vytvořte si vlastní a originální tašku.

Použijte barvu, kterou máte nejraději, dejte prostor kreativitě za pomoci textilních barev. Výběr je na vás.

Vstup 80Kč, každý přihlášený účastník obdrží plátěnou tašku, poté si ji můžete odnést s sebou.

Vede Zdena Brock.

1. patro, učebna Dvojka/ venkovní zahrada.

Minimální počet účastníků je 7 osob, pokud se kurz nenaplní nebude uskutečněn. Pro přihlášení kontaktujte kancelář KC 222 333 574.

Kalendář akcí

< Květen 2024 >
Po Út St Čt So Ne
1
2

2. 5. 2024

Přednášky a besedy

Z HISTORIE POŠT MĚSTA PRAHY DO ROKU 1918

16:30
3

3. 5. 2024

Mezigenerační setkávání

VZPOMÍNKY JAKO LÉK

11:00–13:00
4
5
6

6. 5. 2024

Mezigenerační setkávání

KLUB KONTAKT

13:30–15:00
Divadlo U Valšů

Koncert Josefa Fouska

16:00–17:30
7
8
9
10
11
12

12. 5. 2024

Mezigenerační setkávání

NA LIDOVOU NOTU…

14:00–16:00
13

13. 5. 2024

Mezigenerační setkávání

KVĚTINOVÝ A KNIŽNÍ SWAP

10:00–14:00
Mezigenerační setkávání

KLUB KONTAKT

13:30–15:00
14

14. 5. 2024

Mezigenerační setkávání

TERAPIE DIVADLEM – DRAMATERAPIE

09:30–11:30
Přednášky a besedy

MÝDLO A ČISTÍCÍ PROSTŘEDKY

14:30–16:00
Divadlo U Valšů

Koncert ke dni matek a roku české hudby

16:00–18:00
15

15. 5. 2024

Divadlo U Valšů

Šanson, věc veřejná - František Novotný

19:00–21:00
16

16. 5. 2024

Přednášky a besedy

INFORMAČNÍ REVOLUCE: PÍSMO A KNIHTISK V DĚJINÁCH

09:00–10:30
17

17. 5. 2024

Mezigenerační setkávání

TECHNICKÉ OKÉNKO - DOMLUVTE SE LÉPE SE SVÝM MOBILNÍM TELEFONEM NEBO POČÍTAČEM

10:00–13:00
Mezigenerační setkávání

VZPOMÍNKY JAKO LÉK

11:00–13:00
Vycházky a výlety

PO STOPÁCH OPEŘENÝCH DINOSAURŮ

11:00–14:30
18
19
20

20. 5. 2024

Mezigenerační setkávání

KLUB KONTAKT

13:30–15:00
Divadlo U Valšů

Benefice Jaromíra Hanzlíka

16:00–17:30
21

21. 5. 2024

Vycházky a výlety

VYCHÁZKA Z CHOTKOVÝCH SADŮ NA LETNOU 

10:00
22
23
24

24. 5. 2024

Přednášky a besedy

OSTROV MADEIRA – BOTANICKÁ ZAHRADA UPROSTŘED ATLANTIKU

14:00–15:00
25
26
27

27. 5. 2024

Mezigenerační setkávání

KLUB KONTAKT

13:30–15:00
Divadlo U Valšů

LEGENDY ČESKÉHO JEVIŠTĚ – BORIS RÖSNER

16:00–17:30
28

28. 5. 2024

Mezigenerační setkávání

POJĎTE SI HRÁT…

14:00–15:30
Přednášky a besedy

ZAMĚŘENO NA DOPLŇKY STRAVY

14:30–16:00
Mezigenerační setkávání

DUHOVÁ MEZIGENERAČNÍ SETKÁVÁNÍ

17:30–19:00
Divadlo U Valšů

Jan Brabenec-Pygmalion, 2. premiéra

19:00–21:30
29
30

30. 5. 2024

Divadlo U Valšů

Jak se hladí duše - Eva Šašinková a Miloš Černý

16:00–18:00
31

Zpravodaj

Chcete mít přehled o aktuálním dění a plánovaných akcích? Stáhnětě si nové číslo našeho zpravodaje!

Potřebujete s něčím poradit?
Neváhejte nás kontaktovat.