ŽIVOT 90 otevírá Koordinační centrum pomoci pro seniory v období epidemie koronaviru

Infekce koronavirem má nejhorší dopad pro seniory. Podle údajů WHO je riziko úmrtí u nakažených osob 80+ více než 14 procent. Seniorská organizace ŽIVOT 90 proto otevírá Koordinační centrum pomoci pro seniory, v rámci kterého zřídila non-stop krizovou linku.

V reakci na šířící se nákazu koronavirem uzavřela dočasně organizace ŽIVOT 90 své Komunitní centrum i Divadlo U Valšů. Místo toho bylo zřízeno Koordinační centrum, které si klade za cíl pomoci osamělým seniorům z celé Prahy.

Seniorům se nedoporučuje navštěvovat místa s vysokou koncentrací osob. Mezi tato místa patří supermarkety, pošty, lékařská zařízení nebo MHD. Vedení ŽIVOTa 90 si uvědomuje, že jsou mezi námi senioři, kteří nemají na koho se obrátit s prosbou o pomoc a právě tyto seniory chtějí propojovat s dobrovolníky.

„Nikdo by neměl zůstat bez pomoci. Proto se obracíme na vás všechny, abyste se rozhlédli ve svém okolí a ve svých i vzdálených rodinách, jestli jsou všichni senioři zaopatření a nepotřebují třeba dojít pro nákup nebo pro léky,“ prosí Jaroslav Lorman, výkonný ředitel ŽIVOTa 90.

Krizová linka je dostupná 24 hodin denně a mohou na ni volat samotní senioři i lidé, kteří jen vědí o někom, kdo by pomoc potřeboval.

„Pomoc seniorům musí být velmi citlivá. Jde o křehkou a ohroženou skupinu, kterou se roky snažíme chránit a varovat před zlými lidmi, kteří by jim chtěli jakkoliv ublížit. Proto pokud budete propojeni se seniorem skrze naše koordinační centrum, budeme určitě potřebovat znát vaši totožnost, abychom eliminovali jakékoliv riziko zneužití či násilí vůči ohroženým seniorům,“ upozorňuje Jaroslav Lorman.

Telefonní číslo non-stop krizové linky: +420 739 477 609

Zájemci o dobrovolnictví mohou volat na telefonní číslo: +420 773 071 024