Komunita

Přednášky a besedy


PŘEŽIJÍ? Cestování za přírodními národy třech kontinentů.

zdarma
13. 4. 2021, 10:00–11:30

Co znamenají hluboké jizvy na tělech hamarských žen? Proč nosí mursijské ženy ve spodním rtu talířek? Toto a mnoho dalšího se dozvíte na přednášce o přírodních národech na třech kontinentech. Jaká je jejich budoucnost v 21. století? Nechte se inspirovat zanikajícím životem etnik, která čelí sílícímu tlaku "moderní" civilizace.

Přednáší pan David Švejnoha z webu www.planetalidi.cz.

Přednáška je zdarma. Bude probíhat online prostřednictvím aplikace ZOOM. Zájemci se mohou hlásit prostřednictvím emailu aktivizace@zivot90.cz.

Přihlášení v čase přednášky je dále možné pomocí tohoto linku:

https://us02web.zoom.us/j/81719297572?pwd=d0c5SHhqOTRzTG1MM3lYaHdsRjk0Zz09

 

 

online

KURZ ROBOTIKY

15. 4. 2021, 14:00–15:30

Ve spolupráci s realizátory projektu HUMR – Využití humanoidního robota pro aktivní stárnutí seniorů a seniorek Vás zveme na setkání v rámci Kurzu robotiky. V kurzu Vás naučíme, jak komunikovat s humanoidním robotem, psát a testovat dialogy, kterými robot komunikuje, psát a testovat kvízy pro robota. Nemusíte mít programátorské zkušenosti. My Vás vše naučíme a Vy nám pomůžete v rozvoji dovedností našeho Peppera.

Kurz je zdarma. Bude probíhat online prostřednictvím aplikace ZOOM. Zájemci se mohou hlásit prostřednictvím emailu aktivizace@zivot90.cz.

online

CYKLUS POVÍDÁNÍ O JÍDLE s PHDR. EVOU FERRAROVOU

PhDr. Eva Ferrarová
zdarma
22. 4. 2021, 11:00–12:30

Pokračování cyklu přednášek o antropologii jídla.

Tentokrát na téma: Jak jídlo cestovalo po světě.

Přednáška se zaměřuje na cesty jídla, tedy jak jídlo cestovalo prostorem a časem a jak nové potraviny měnily stravovací návyky celých národů. Jídlo je v neustálém pohybu po světě i dnes a jeho cesty ovlivňují naši stravu a naši kulturu. 

Přednáška se bude konat on-line prostřednictvím programu Zoom a je zdarma. Přihlašujte se prosím na e-mail aktivizace@zivot90.cz.

Přihlášení v čase přednášky je dále možné pomocí tohoto linku:

https://zoom.us/j/99309558035?pwd=S1NLbS9wWmR0QlFuVVJzaytMbGllQT09

online

VÍM, NA CO MÁM PRÁVO – ZRUŠENÍ ZÁJEZDU

23. 4. 2021, 10:00–11:30

Jak postupovat při zrušení zájezdu z důvodu pandemie. Volba voucher – vrácení peněz, když cestovka nereaguje a peníze nevrací, soudní vymáhání, vzor platebního rozkazu, diskuse o konkrétních případech. Přednáší: Jan Ilek – LOVI, z. s. a Street Law PF UK.

Přednáška se bude konat on-line prostřednictvím programu Zoom a je zdarma. Přihlašujte se prosím na e-mail aktivizace@zivot90.cz.

Přihlášení v čase přednášky je dále možné pomocí tohoto linku:

https://zoom.us/j/92505787947?pwd=WitwbHBYNjRFRHg0eFExdXBtKytJZz09

online

KURZ ROBOTIKY

29. 4. 2021, 14:00–15:30

Ve spolupráci s realizátory projektu HUMR – Využití humanoidního robota pro aktivní stárnutí seniorů a seniorek Vás zveme na setkání v rámci Kurzu robotiky. V kurzu Vás naučíme, jak komunikovat s humanoidním robotem, psát a testovat dialogy, kterými robot komunikuje, psát a testovat kvízy pro robota. Nemusíte mít programátorské zkušenosti. My Vás vše naučíme a Vy nám pomůžete v rozvoji dovedností našeho Peppera.

Kurz je zdarma. Bude probíhat online prostřednictvím aplikace ZOOM. Zájemci se mohou hlásit prostřednictvím emailu aktivizace@zivot90.cz.

online

CYKLUS POVÍDÁNÍ O JÍDLE s PHDR. EVOU FERRAROVOU

PhDr. Eva Ferrarová
zdarma
6. 5. 2021, 11:00–12:30

Pokračování cyklu přednášek o antropologii jídla.

Tentokrát na téma: Stolování a stolničení.

Umění chovat se u stolu podle pravidel je důležité a není nám dáno od přírody, „dobrým způsobům“ se musíme naučit. Etiketa, tedy soubor pravidel správného chování ve společnosti, je totiž nedílnou součástí naší kultury. Pravidla chování u stolu nejsou neměnná, ale mění se v čase i v prostoru a má je každý národ či kmen na světě. Přednáška se zaměřuje na historii etikety v čase i prostoru.

Přednáška se bude konat on-line prostřednictvím programu Zoom a je zdarma.

Přihlašujte se prosím na e-mail aktivizace@zivot90.cz.

online

CYKLUS POVÍDÁNÍ O JÍDLE s PHDR. EVOU FERRAROVOU

PhDr. Eva Ferrarová
zdarma
20. 5. 2021, 11:00–12:30

Pokračování cyklu přednášek o antropologii jídla.

Tentokrát na téma: Gastronomie.

I v daleké minulosti jedli lidé mimo domov, například v hostincích, ale zařízení, kde bylo možno si dát něco k jídlu, měla většinou jako hlavní činnost ubytování nebo jen nabízela jídlo pocestným. Restaurace, kam se člověk cíleně jde dobře najíst, kde si může jídlo vybrat podle strukturovaného jídelního lístku, kde je obsloužen na určité úrovni, kde jídlo připravuje profesionální kuchař, takové restaurace vznikly až na přelomu 18. a 19. století. K restauratérství neoddělitelně patří i kuchařské umění, které je vyjádřením určité představy dané kultury. Na toto téma se zaměří naše přednáška.

Přednáška se bude konat on-line prostřednictvím programu Zoom a je zdarma.

Přihlašujte se prosím na e-mail aktivizace@zivot90.cz.

online

CYKLUS POVÍDÁNÍ O JÍDLE s PHDR. EVOU FERRAROVOU

PhDr. Eva Ferrarová
zdarma
3. 6. 2021, 11:00–12:30

Pokračování cyklu přednášek o antropologii jídla.

Tentokrát na téma: Muž a žena v kuchyni.

Přednáška je zaměřena na genderové a věkové stereotypy ve stravování. Ve většině kultur definují muži a ženy své vztahy skrze jídlo. U lovců a sběračů a v předindustriálních zemědělských kulturách sice muži a ženy sdíleli potravu, ale měli přitom různé role, většinou byly ženy mužům podřízené. Povíme si, proč tomu tak bylo. Tato přednáška je věnována také věkovým stereotypům ve stravování a na otázku, zda by senioři jedli více a kvalitněji, pokud by tyto stereotypy přestaly fungovat.

Přednáška se bude konat on-line prostřednictvím programu Zoom a je zdarma.

Přihlašujte se prosím na e-mail aktivizace@zivot90.cz.

online

CYKLUS POVÍDÁNÍ O JÍDLE s PHDR. EVOU FERRAROVOU

PhDr. Eva Ferrarová
zdarma
17. 6. 2021, 11:00–12:30

Pokračování cyklu přednášek o antropologii jídla.

Tentokrát na téma: Co budeme jíst, až všechno sníme.

Otázka, co budeme jíst, až všechno sníme, má významný ekologický podtext. V důsledku nešetrného a pouze na zisk orientovaného zemědělství jíme spoustu látek, které bychom jíst neměli. Budoucnost je v udržitelnosti a respektu k přírodě, kterou jsme od pravěku kulturně přetvářeli s takovým zápalem, až jsme ji téměř zničili. Na této přednášce probereme možná řešení stávající krize ve stravování.

Přednáška se bude konat on-line prostřednictvím programu Zoom a je zdarma.

Přihlašujte se prosím na e-mail aktivizace@zivot90.cz.

online
Potřebujete s něčím poradit?
Neváhejte nás kontaktovat.